STEKLARSTVO ZORKO
Ulica Pariške Komune 27
2000 Maribor

Telefon:
(02) 332 28 51
031 / 320 - 904

info@steklarstvo-zorko.si
Steklarstvo Zorko na Facebooku

Vprašanja in odgovori

1.IZOLACIJSKO STEKLO

Kaj je izolacijsko steklo?

Izolacijsko steklo ali termopan je sestavljeno iz dveh ali treh stekel, ki jih med seboj ločuje eden ali dva medstekelna prostora in je po robovih hermetično zaprto.  V medstekelnem prostoru ni vakuuma ampak je suh zrak ali pa je polnjeno s plinom.

Kaj potrebujem za  zamenjavo izolacijskega stekla?

Za zamenjavo izolacijskega stekla ne potrebujete nič, le pokličete v Steklarstvo Zorko in naročite zamenjavo. Mi uredimo izmere in zamenjavo v najkrajšem možnem času.

Koliko časa traja dobava in montaža izolacijskega stekla?

Dobava in montaža je odvisna od sestave in zahtevnosti montaže izolacijskega stekla. Navadna izolacijska stekla brez plina so dobavljiva v roku treh dni, v kolikor pa želite boljši izolacijski faktor, traja dobava pet delovnih dni.

Kakšna je razlika med navadnim izolacijskim steklom in polnjenim s plinom?

Navadno izolacijsko steklo je sestavljeno iz dveh ali treh navadnih stekel brez nanosa in brez plina in ima faktor prehoda toplote Ug= 2,9W/m2K.
Glavna prednost izolacijskega stekla sestavljenega iz dveh ali treh stekel je, da ima eno ali več stekel dodan tanek nanos, ki prehod toplote občutno zmanjša, ko pa dodamo še plin, pa dosežemo prehod toplote Ug= 1,1 W/m2K ali manjši.

Ali lahko imajo izolacijska stekla kakšne vzorce?

V izolacijska stekla lahko vgradimo stekla z vzorci (ornamentna stekla). Lahko pa tudi izdelamo izolacijska stekla s peskanim vzorcem po vaši izbiri ali dodamo v izolacijsko steklo vitraž.

Ali lahko izolacijsko steklo vgradimo namesto navadnega stekla?

Lahko, vendar je potrebno predhodno okno prilagodit, kar vam lahko uredi mizar.

2.KUHINJSKA STEKLA, STENSKE OBLOGE

Kaj je prednost steklenih oblog v kuhinji?

Steklena obloga ščiti vašo steno pred umazanijo. Ponujajo vam odlično rešitev za enostavno čiščenje brez nepotrebnih fug.  Steklo enostavno očistimo s čistilom in krpo.

Kakšne možnosti imam za stekleno oblogo?

Stekleno oblogo lahko uporabite v kuhinji ali bilo katerem drugem prostoru. V Steklarstvu Zorko vam lahko izdelamo stekleno oblogo v enobarvni izvedbi ali z grafiko po vaši izbiri.

Iz kakšnega stekla izdelujete stensko oblogo?

Za stensko oblogo uporabljamo 5mm varnostno kaljeno steklo. Izdelamo vam lahko navadno ali brezbarvno steklo, pri katerem barve motiva ostanejo takšne kakršne so.

Ali se folija po določenem času lahko zamenja?

Folijo vam pri Steklarstvu Zorko lahko menjamo, vendar je v tem primeru primeru potrebno odmontirat steklo, zamenjat folijo in steklo nazaj zmontirat.

Kako se stenska obloga zmontira na želeno steno?

Steklo se skupaj s folijo prilepi na zid. V tem primeru ni možno, da bi se za steklom nabirala umazanija.

Ali moram odstranit stare ploščice pred montažo steklene obloge?

Ploščic ni potrebno odstranjevat, če to ne želite.

Kdaj se izvaja montaža kuhinjskega stekla?

Izmere, dobava in montaža kuhinjskega stekla se izvaja po gotovi montaži kuhinje.

Kakšen je rok izdelave?

Rok izdelave in montaže je 10-15 delovnih dni od vaše potrditve.

3.UNIKATNI IZDELKI

Ali ponujate unikatne izdelke?

V Steklarstvo Zorko vam ponujamo unikatne izdelke kot so različni vitraži, izdelki iz taljenega stekla ( fuzije), poslikave, peskanje.

Kako so ti izdelki narejeni?

Ti izdelki so narejeni ročno. Za izdelavo vitraža v Steklarstvo Zorko vam ponujamo bogat katalog s predstavitvijo stekel, ki smo jih že izdelali. Lahko pa vam naredimo vitraž po vaši ideji.
Prav tako vam izdelamo peskano steklo, unikatne ure. Vse je lahko narejeno iz našega kataloga ali po vaši lastni ideji.

4.OKVIRJANJE SLIK

Ali si lahko dam pri vas okvirit sliko?

V Steklarstvo Zorko vam okvirimo sliko, fotografijo, gobelin in tudi ogledalo.

Kakšne okvirje ponujate?

V  Steklarstvo Zorko  vam ponujamo več kot  400  različnih okvirjev na enem mestu. Pri nas najdete okvirje različnih proizvajalcev.

Kakšen je rok izvedbe in cena?

Rok izvedbe je 3-5 dni, cene so odvisne od vrste okvirja.  V Steklarstvo Zorko vam zagotavljamo hitre roke izvedbe in najugodnejšo ponudbo.

5.STEKLA ZA MIZE

Kakšna stekla se uporabljajo za  mize?

Za zaščito mize vam priporočamo kaljeno steklo, vendar vam na vašo željo izdelamo tudi nekaljeno steklo.

Zakaj je kaljeno steklo primernejše od navadnega?

Kaljeno steklo je primernejše saj je težje za zlomit in odpornejše na udarce od navadnega stekla. Na kaljeno steklo lahko brez podstavka postavimo topel lonec, pri navadnem moramo obvezno uporabiti podstavek.

Kakšne debeline se uporabljajo za namizno steklo?

Pri Steklarstvo Zorko vam ponujamo različne  debeline stekla , odvisno od velikosti mize in vaše želje. Najmanjša priporočena debelina  je  5mm steklo,  kadar se steklo položi na trdno podlago. V primeru, ko steklo služi kot  nosilna steklena površina samo z nogami, vam priporočamo 8mm kaljeno steklo ali debelejše.

Kakšen je rok dobave za steklo za mizo?

Pri  nekaljenem steklu vam namizno ploščo lahko izdelamo v 2-3 dneh, pri kaljenem steklu pa je potrebno počakat teden dni.

6.STEKLENE OGRAJE

Kakšen izglede steklenih ograj lahko izdelate?

V Steklarstvo Zorko vam lahko izdelamo stekleno ograjo z inox stebri, stekleno ograjo točkovno vpeto od strani v ploščo, lahko vam izdelamo stekleno ograjo vpeto od strani ali v tla z U-profili.

Kakšno steklo se uporablja za steklene ograje?

Za steklene ograje uporabljamo različna stekla glede na vpetje. Največkrat se uporablja kaljeno in lepljeno steklo, enojno kaljeno ali samo lepljeno.

Ali je steklena ograja varna?

Da. Steklena ograja, ki je pravilno narejena po navodilih proizvajalca je varna. Zato vam pri Steklarstvo Zorko priporočamo kaljeno in lepljeno steklo.

Ali je lahko steklo pri stekleni ograji sestavljeno iz več različnih stekel?

Na voljo imate različna stekla, prozorna, barvna, stekla z vzorcem. Pri lepljenih steklih pa lahko različna stekla kombinirate.

7.POHODNA STEKLA

Zakaj uporabljamo pohodna stekla?

Pohodna stekla ali pohodne steklene plošče  se v večini  primerov uporabljajo kot nadomestek tal , stopnic ali podesta, lahko pa tudi namesto svetlobnega rešeta za kletna okna za pridobivanje več svetlobe v vaših bivalnih prostorih.

Kako je narejeno pohodno steklo?

V Steklarstvo Zorko  vam ponujamo pohodne steklene plošče, ki so sestavljene iz več slojev stekel lepljene skupaj s posebnim lepilom in kaljenim zgornjim steklom.

Kakšna je debelina pohodnega stekla?

Debelina steklene plošče je odvisna od velikosti in obremenitve, ki bo vplivala na njo.

8.NADSTREŠKI

Kje lahko uporabim stekleni nadstrešek?

Stekleni nadstreški se uporabljajo za zasteklitev nad vhodi, terasami, balkoni, nadstrešnicami in garažami.

Iz česa so narejeni stekleni nadstreški?

Nadstreški so narejeni iz varnostnega kaljenega in lepljenega stekla.

Kakšna stekla se uporabljajo za steklene nadstreške?

Steklene nadstreške vam lahko izdelamo iz različnih stekel (prozornih, mlečnih, barvnih, z dekorativnimi poslikavami,….)

Kakšne pritrditve steklenih nadstreškov lahko izdelate?

V Steklarstvo Zorko vam steklene nadstreške zmontiramo na že pripravljeno konstrukcijo in pritrdimo z všečnimi fasadnimi profili, tako ne boste videli nobenih vijakov.
Lahko pa vam izdelamo stekleni nadstrešek s celotnim okovjem, kjer pa imate več možnih načinov vpetja nadstreška v fasado vašega doma. Vpetje nadstreška s cevnimi nosilci iz zgornje strani, vpetje steklenega nadstreška s spodnje strani, kjer nimate možnosti vpetja od zgoraj ali vpetje z U-profilom.

9.TUŠ KABINE

Kakšne tuš kabine imate pri vas?

V Steklarstvo Zorko vam izdelamo tuš kabino po meri in vaših željah. Pri postavitvi in izgledu se popolnoma posvetimo vašim potrebam.

Ali izdelate tudi tuš kabino z drsnimi vrati?

Da. Pri nas vam izdelamo tuš kabino z drsnimi vratmi , pri izbiri okovja vam lahko ponudimo več različnih izgledov.

Kako je izdelana tuš kabina?

Pri Steklarstvo Zorko vam tuš kabino izdelamo iz 8 mm kaljenega stekla ter tesnil in okovja po vaši izbiri.

Kakšno steklo uporabljate za tuš kabino?

Za tuš kabine uporabljamo kaljena stekla različnih izgledov, navadno, satinato, barvno, ornamentno ali z različnimi potiskanimi vzorci.

Ali mi lahko ponudite samočistilno steklo za tuš kabino?

Za tuš kabino vam lahko ponudimo lažje čistilno steklo, ki ima poseben nanos, kar omogoča da se vodne kapljice ne prijemajo na površino. Steklo, ki bi se lahko imenovalo samočistilno ne obstaja ampak je le dobra marketinška poteza.

Lahko dobim pri vas samo vrata za tuš kabino?

V Steklarstvo Zorko lahko dobite samo vrata za tuš kabino, lahko dobite samo fiksno steno za tuš kabino pritrjeno s profili in ojačitveno palico.

Kakšna vrata lahko imam na tuš kabini?

Steklarstvo Zorko vam za tuš kabine ponuja vrat pritrjena na fiksni stekleni del stene, vrata pritrjena na obstoječo steno tuš kabine, drsna vrata, vrat z dvižnimi panti....


10.PREDELNE STENE


Za kaj se uporabljajo predelne stene?

Predelne stene uporabljamo za ločevanje prostorov, hkrati pa s stekleno predelno steno zagotovimo svetlobo v vseh prostorih.


Kako pritrdite steklo, da je fiksno in varno?

Steklo za predelno steno je vpeto v profile, ki jih monterji Steklarstva Zorko predhodno zmontirajo na tla, strop in steno prostora. Varnost predelne stene vam zagotavlja varnostno kaljeno steklo debeline 8-10mm.


Iz kakšnega stekla so narejene steklene predelne stene?

Steklene predelne stene vam v Steklarstvo Zorko naredimo iz kaljenega varnostnega stekla. Debelina stekla je odvisna od velikosti posameznega stekla predelne stene. Steklo je lahko prozorno, barvno, satinato (mlečno), ornamentno ali s peskanim vzorcem po vaši izbiri.


Kakšne oblike steklene predelne stene lahko izdelate?

V Steklarstvo Zorko vam izdelamo stekleno predelno steno po vaših željah in po dogovoru pri ogledu na izmerah. Možnosti je veliko od samo fiksne stene, vrat, vrat z obsvetlobo, vrat z nadsvetlobo do predelne stene z drsnimi vrati in obsvetlobo in nadvsetlobo.


Ali so predelne stene namenjene samo poslovnim prostorom?

Predelne stene niso samo za poslovne prostore ampak so primerne tudi za stanovanjske objekte, kadar želimo nek prostor dobro in brez večjih posegov izkoristiti.


11.DRSNA VRATA


Ali izdelujete drsna vrata po meri?

V Steklarstvo Zorko vam lahko izdelamo steklena drsna vrata po meri prilagojena vašim potrebam.


Kakšna drsna vrata lahko izdelate?

V Steklarstvo Zorko vam po meri izdelamo enojna drsna vrata, drsna vrata z fiksnim delom, drsna vrata z mehkim zapiranjem, dvojna drsna vrata, teleskopska drsna vrata ali avtomatska drsna vrata.


Ali lahko pri vas naročim avtomatska vrata?

Pri nas vam po želji izdelamo in zmontiramo tudi avtomatska vrata priznanega in kvalitetnega proizvajalca.


Ali se lahko drsna vrata zmontirajo na strop?

V primeru ko montaža drsnih vrat ni možna na zid vam jih pritrdimo na strop.


Iz kakšnega stekla izdelate drsna vrata?

Drsna vrata v Steklarstvo Zorko so izdelana iz kaljenega stekla.


Zakaj mora biti kaljeno steklo?

Drsna vrata morajo biti izdelana iz kaljenega stekla zaradi varnosti, saj se v primeru loma steklo zlomi na veliko drobnih delcev, ki nas ne porežejo in se zato ne moremo huje poškodovat. Hkrati pa je kaljeno steklo trdnejše in bolj odporno na mehanske vplive ( npr.udarce).


Kdaj se naj namesto navadnih vrat odločimo za drsna vrata?

Za drsna vrata se najpogosteje odločamo zaradi prostorske stiske, saj nam ne zavzemajo veliko prostora.


Kakšna okovja se uporabljate za drsna vrata in kakšna je razlika med njimi?

V Steklarstvo Zorko najpogosteje uporabljamo dva sistema drsnih vodil. Pri enem so koleščka skrita in s tem niso vidna, pri tem sistemu drsnih vrat imamo možnost montaže na zid ali strop. Pri drugem sistemu so koleščka vidna, prav tako pa je sam videz vodila bolj robusten.


Ali mi lahko ponudite drsna vrata tudi z vzorci?

Drsna vrata v Steklarstvo Zorko vam lahko ponudimo z različnimi vzorci peskanja, z gravurami, z barvnim fototiskom. V Steklarstvo Zorko imamo širok izbor vzorcev, če pa tudi med njimi ne boste našli vzorca, ki bi vam ustrezal, prinesite sliko vzorca, ki si ga želite in izdelali ga bomo.


Ali lahko izdelate tudi drsna vrata za vgradne omare?

Drsna vrata lahko izdelamo tudi za omare, steklo je lahko prozorno, barvno, z vzorcem ali pa z kakšnim foto motivom kar popestri vaš prostor hkrati pa skrije tudi stvari, ki so v omari.


12.STEKLENA VRATA


Kakšna steklena vrata se uporabljajo?

V Steklarstvo Zorko vam ponujamo nihajna steklena vrata, steklena vrata z aluminijastim podbojem in steklena vrata z lesenim podbojem.


Katera stekla se uporabljajo za steklena vrata?

Za steklena vrata uporabljamo varnostna kaljena stekla debeline 8-10mm . Pri Steklarstvo Zorko vam ponujamo veliko izbiro različnih stekel ter peskanih in graviranih vzorcev po vaši izbiri.


Kakšna steklena vrata mi lahko ponudite v primeru, da imam obdelano odprtino, želim pa montažo na zid?

V tem primeru vam V Steklarstvo Zorko ponujamo nihajna vrata, katerih panti so nihajni in se pritrdijo na sam zid. Nihajna vrata se ustavijo na začetni poziciji in na 90 stopinj v obeh straneh.


Ali pri nihajnih vratih potrebujem podboje?

Ne, nihajna vrata se montirajo brez podbojev in se odpirajo in zapirajo v obe smeri, kar je primerno za prostore, katerih namen ni da bi prostor z vrati zatesnili ampak ga samo zapremo pred radovednimi pogledi.


Kakšen ročaj je primeren za nihajna vrata?

Za nihajna vrata je najbolj primeren cevni ročaj, različnih dolžin saj nam omogoča dober oprijem hkrati pa da nihajnim vratom moderno in prefinjeno noto.


Ali lahko montirate steklena vrata na obstoječ podboj?

Steklena vrata vam Steklarstvo Zorko lahko montira na obstoječ podboj, lahko vam pa obstoječ podboj tudi zamenjamo.


Ali mi lahko ponudite steklena vrata, ki tesnijo vendar ne bi želel imeti lesen podboj?

V Steklarstvo Zorko vam lahko ponudimo steklena vrata z alu podbojem, kar pomni da na obdelano površino privijačimo alu podboj, ki je diskreten vendar omogoča, da steklena vrata tesnijo in se po želji lahko tudi zaklepajo.


Kakšna steklena vrata z objemnimi podboji ponujate?

Pri Steklarstvo Zorko vam lahko ponudimo steklena vrata z lesenim podbojem ali alu podbojem, ki sta primerna, ko nimate obdelanih zidov, saj v celoti objamejo zid in s tem skrijejo opeko.